Cu ce se ocupă hepatologia?
Hepatologia reprezintă o ramură a gastroenterologiei care s-a dezvoltat în ultimii ani, datorită creșterii accelerate a incidenței bolilor hepatice.
Această specialitate se ocupă în special de bolile cronice ale ficatului, apărute din diverse cauze: expunerea la substanțe toxice (industriale, medicamentoase, alcool și droguri diverse), cauze metabolice (ficat gras nonalcoolic) și cauze infecțioase, în special infecții virale cu potențial de cronicizare (hepatite virale B, C, D).
De asemenea, hepatologia abordează boli autoimune și afecțiuni de cauze mai rare, precum boli genetice (hemocromatoza, boala Wilson și alte tezaurismoze, deficitul de alfa-1 antitripsină) etc.
Hepatologie Timișoara
Pentru a evalua cât mai precis severitatea bolilor hepatice, în paralel cu examinarea eco Doppler hepatică, abordarea modernă multiparametrică include și efectuarea unui test explorator suplimentar. Acesta este total noninvaziv, bazat pe examinare cu ultrasunete, și permite aprecierea gradului de fibroză hepatică.
Inițial, această examinare se realiza cu un echipament denumit FibroScan. În ultimii ani, însă, acesta a fost înlocuit cu elastografia hepatică.
Prin efectuarea mai multor măsurători ale vitezei de deformare a țesutului hepatic, elastografia hepatică permite determinarea precisă a gradului de fibroză. Aceasta se bazează tot pe explorarea cu ultrasunete, utilizând metoda ARFI. Astfel, se poate face diferența între o simplă hepatită cronică și o boală hepatică într-un stadiu mai avansat, precum ciroza hepatică.