Ecografia Doppler și ciroza hepatică

Ciroza Hepatică

Ciroza hepatică reprezintă o afecțiune cronică hepatică în stadiu avansat. Aceasta necesită examinări successive pentru a confirma diagnosticul și pentru a evidenția eventualele complicații ale bolii. Ecografia Doppler poate îndeplini cu succes ambele scopuri.

Examinarea regiunii hepatice se face de preferință a jeun. Dacă examinarea nu se poate efectua dimineața, este necesar un minimum de 6 ore de post. Examinarea se efectuează cu pacientul în apnee inspiratorie, realizându-se cât mai multe secțiuni în cât mai multe incidențe. În cazul unui examen neconcludent, este utilă reexaminarea pacientului după o bună pregătire prealabilă. Ecografia Doppler permite atât examinarea 2D, cât și Doppler, permițând măsurarea dimensiunilor diferitelor structuri:

  • Măsurarea lobului hepatic drept prin secțiuni longitudinale, frecvent pe linia medioclaviculară dreaptă;
  • Măsurarea lobului caudat și evidențierea dismorfismului hepatic, caracterizat prin atrofia segmentului 4 și hipertrofia lobului stâng;
  • Măsurarea unghiurilor conturului hepatic;
  • Măsurarea elementelor canaliculare;
  • Aprecierea morfologică a suprafeței ficatului (neregulat, nodular), omogenitatea parenchimului, ecogenitatea acestuia, precum și prezența unor procese înlocuitoare de spațiu.

Analiza sistemului prin Ecografie Doppler

Analiza sistemului portal include vizualizarea ligamentului rotund, normal sau repermeabilizat, a venelor porte intrahepatice dreaptă și stângă. Se analizează confluentul portal intrahepatic în regiunea hilului hepatic, precum și vena portă pe întreaga sa lungime. Se măsoară diametrul venei porte și al afluenților acesteia (vena splenică, vena mezenterică superioară și inferioară), precum și diametrul venei splenice în hil. Ecografia pune în evidență și prezența lichidului de ascită (fundul de sac Douglas, recesul hepato-renal, bilio-duodenal, spațiile virtuale interileale).

Pacient cu ciroză hepatică decompensată

Pacient cu ciroză hepatică decompensată

Analiza sistemului portal nu poate fi completă fără utilizarea ecografiei Doppler. Aceasta furnizează informații extrem de utile privind: permeabilitatea sistemului portal, respectiv permeabilitatea vaselor portale, velocitatea și debitul fluxului portal. Ajută la aprecierea indicilor de pulsatilitate și de congestie, la determinarea sensului de deplasare al fluxului portal și eventuala inversare a fluxului, sugerând hipertensiunea portală. De asemenea, indică prezența recanalizărilor, circulația colaterală și apariția șunturilor porto-cave, în mod normal închise.

Ecografia Doppler poate furniza informații referitoare și la circulația arterială hepatică, esențială pentru pacientul cirotic sau transplantat. Măsurarea indexului de rezistență (IR) al arterei hepatice în hil sau al arterelor segmentare este indicată în aceste cazuri. Creșterea IR al arterei hepatice în hil poate reprezenta un element precoce în diagnosticul sindromului de hipertensiune portală.

Masurarea IR a arterei hepatice in hil prin ecografie Doppler

Masurarea IR a arterei hepatice in hil prin ecografie Doppler

Diagnosticul de tromboză a venei porte poate fi de asemenea stabilit prin ecografie Doppler, având consecințe terapeutice și evolutiv-prognostice importante. Dacă pacientul are deja montat un stent intrahepatic (TIPS) pentru tratamentul hipertensiunii portale complicate cu ruperea varicelor și hemoragii digestive superioare recurente, sau în contextul unei ascite refractare, ecografia Doppler reprezintă metoda de alegere pentru verificarea ulterioară a patentei (permeabilității) TIPS-ului.

Ecografia Doppler poate furniza informații critice în suspiciunea și confirmarea unui posibil cancer hepatic (hepatocarcinom). Cirozele hepatice reprezintă un factor de risc în dezvoltarea neoplaziilor hepatice. În acest sens, pe lângă determinarea bianuală a alfa-fetoproteinemiei (marker tumoral), ecografia Doppler asigură un follow-up corect al pacientului cirotic.

Leave a reply