
Explorarea non invazivă hepatică în stadializarea bolii
Explorarea non-invazivă hepatică în stadializarea bolii
Ficatul este un organ cu o importanță aparte în economia organismului. El are funcții multiple și o mare capacitate de regenerare.
Explorarea hepatică presupune analize de sânge reprezentate de probe biochimice funcționale. De asemenea, implică investigații pentru precizarea etiologiei (cauzei), care pot include teste imunologice, precum și teste pentru excluderea/confirmarea unor cauze infecțioase sau genetice ale bolii.
Un pas important în evaluarea diagnostică este stabilirea gradului de activitate și a severității fibrozei hepatice. În trecut, această etapă de diagnostic era obligatoriu asociată puncției biopsice hepatice. Astăzi, însă, există metode non-invazive pentru aprecierea acestor parametri.
Pentru evaluarea severității bolii hepatice, care este, în general, direct proporțională cu gravitatea fibrozei, se poate efectua un test total non-invaziv, bazat pe examinare cu ultrasunete, denumit FibroScan. Acest test a fost înlocuit în ultimii ani cu așa-zisa elastografie hepatică. Aceasta poate determina la fel de precis, bazându-se tot pe explorarea cu ultrasunete, gradul fibrozei hepatice. De asemenea, poate face diferența între o simplă hepatită cronică și o boală hepatică într-un stadiu mai avansat, cum este ciroza hepatică.
În aceeași categorie de explorări se situează și un test complex de sânge, cunoscut sub denumirea de FibroMax. Acesta permite o evaluare de mare precizie a unor parametri precum scorul de activitate și de fibroză, scorul de steatoză, NASH și ASH scor.
Leave a reply